Charles River Laboratories koopt Galapagos’ Argenta en BioFocus service activiteiten voor €134 miljoen

·       Totale cash waarde: tot €134 miljoen
o   €129 miljoen cash betaling, plus
o   €5 miljoen bij het behalen van omzet doelstelling na 12 maanden
·       Opbrengst dient voor verdere ontwikkeling van de pijplijn van Galapagos
o   resultaten van 4 Fase 2 patiënten studies verwacht in de komende 15 maanden
o   meerdere Fase 1 studies en kandidaat-medicijnen verwacht in 2014
·       Galapagos behoudt target discovery voor eigen R&D en allianties
·       Management verwacht voor 2014 Groep omzet (inclusief eerste kwartaal Argenta en BioFocus) €125 miljoen en eindejaars kaspositie €170 miljoen

Audio-webcast presentatie van Galapagos vandaag om 10:00 uur, inbelnummer +32-2290-1608, www.glpg.com

Mechelen, België; 13 maart 2014 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) maakt de verkoop bekend van de BioFocus en Argenta service divisie aan Charles River Laboratories International, Inc. (NYSE: CRL) voor een totaal bedrag van max. €134 miljoen.  De transactie is afhankelijk van de gebruikelijke goedkeurings- en closing voorwaarden voor het finaliseren van de overeenkomst en de closing is voorzien voor begin tweede kwartaal 2014.   

“We zijn verheugd om de Argenta en BioFocus divisies aan Charles River, één van de meest toonaangevende aanbieders van life science diensten ter wereld, te kunnen verkopen.  De  expertise die ze met de acquisitie verwerven zijn volledig complementair aan de diensten die door Charles River worden aangeboden.  Charles River is een logisch en prima thuis voor Argenta en BioFocus,” zegt CEO Onno van de Stolpe.  “Met deze transactie verandert Galapagos van een hybride drug discovery services en pijplijn bedrijf in een R&D biotech dat zich focust op het ontwikkelen van innovatieve medicijnen voor ziekten met onvervulde medische noden.  We hebben door het opbouwen van onze service divisie een aanzienlijke waarde gecreëerd en BioFocus en Argenta hebben een grote bijdrage geleverd aan de pijplijn die we nu hebben.  Het is voor Galapagos nu het moment om een volgende fase in te gaan waarbij de focus naar de pijplijn gaat.  Argenta en BioFocus zullen hun succes voortzetten onder de vleugels van Charles River.  Wij willen graag alle werknemers van Argenta en BioFocus bedanken voor hun jarenlange bijdrage aan het succes van Galapagos.  Wij wensen hen het allerbeste bij Charles River.”

Details van de transactie
Charles River krijgt alle service activiteiten van BioFocus en Argenta in Groot Brittannië en Nederland.   De koop is inclusief alle klantencontracten, orderboek, gebouwen, apparatuur en verdere verplichtingen van BioFocus en Argenta.  Alle medewerkers van BioFocus en Argenta worden in de Charles River organisatie opgenomen vanaf de closing datum, voorzien voor begin tweede kwartaal 2014, en afhankelijk van de gebruikelijke  closing voorwaarden.  David Smith zal bij Charles River de functie van Corporate Vice President, In Vitro Discovery Services krijgen en leidt de transactie.

Charles River zal Galapagos onmiddellijk €129 miljoen betalen.  Na het bereiken van een vooraf bepaalde omzet 12 maanden na het afsluiten van de transactie, kan Galapagos nog een bedrag van €5 miljoen ontvangen.  De aankoopprijs is ongeveer 2 maal de verkopen in 2013 met ongeveer 12 keer de aangepaste 2013 EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization).

Galapagos stemt ermee in om 5,4% van de €129 miljoen cash op een geblokkeerde rekening te plaatsen voor de duur van 15 maanden.

Charles River is een wereldwijde leider op gebied van geneesmiddelenonderzoek services.  Charles River heeft 7700 medewerkers en had in 2013 een omzet van $1,17 miljard.  De acquisitie zorgt voor een verdere verticale integratie van Charles River in een sterk groeiende outsourcing markt, volledig complementair aan hun bestaande aanbod en in lijn met de aangekondigde groei strategie.

Galapagos behoudt de target discovery activiteiten en assay ontwikkeling in Leiden voor haar eigen R&D en allianties.  Na de transactie heeft Galapagos drie R&D vestigingen in Mechelen, België (hoofdkantoor),  Romainville, Frankrijk en in Leiden, Nederland.  Galapagos behoudt ook Fidelta, een fee-for-service bedrijf in Zagreb, Kroatië.  In totaal heeft Galapagos dan meer dan 400 medewerkers.

Vooruitzichten 2014
Management verwacht €125 miljoen aan Groepsinkomsten in 2014 (verlaagd van €180 miljoen door het afstoten van Argenta en BioFocus) en een eindejaars kaspositie van €170 miljoen.

Teleconferentie en webcast presentatie

Galapagos zal vandaag om 10:00 uur een voor iedereen toegankelijke teleconferentie houden.  Deze teleconferentie wordt ook via audio-webcast uitgezonden.  Voor deelname aan de teleconferentie kunt u +32-2290-1608 bellen, minimaal tien minuten voor aanvang.  Klik op www.glpg.com om toegang te krijgen tot de audio webcast.  De presentatie zal onmiddellijk na de uitzending beschikbaar zijn om te herbeluisteren.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met zes Fase 2 (drie geleid door GSK), één Fase 1, zes preklinische, en meer dan 20 onderzoeksprogramma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties. Op het gebied van ontstekingsziekten zijn AbbVie en Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B.  GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en mogelijk andere ontstekingsziekten.  Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studie voor reuma en in Fase 2 voor de ziekte van Crohn.  Galapagos heeft de selectieve JAK1 inhibitor GSK2586184 (voorheen GLPG0778) aan GlaxoSmithKline in licentie gegeven in 2012.  Op dit ogenblik is dit in een Fase 2 voor psoriasis en colitis ulcerosa. GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is klaar met Fase 1.  AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren.  Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie.  Potentiator GLPG1837 is in het preklinische stadium.  Galapagos heeft 400 medewerkers die werken in het hoofdkwartier in Mechelen, België, en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië.  Meer informatie kunt u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Elizabeth Goodwin, Head of Corporate Communications & Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

 

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om
toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.