Bausch & Lomb en Galapagos tekenen samenwerkingsovereenkomst op gebied van oogziektes

Rochester, VS en Mechelen, België; 10 april 2008 – Bausch & Lomb, een vooraanstaand bedrijf op gebied van oogzorg producten, en Galapagos NV (Euronext: GLPG),  hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waarbij Bausch & Lomb de exclusieve optie krijgt om een aantal Galapagos-moleculen te selecteren en verder te ontwikkelen tot medicijnen voor toepassing bij oogziektes.
 
“Door de overeenkomst krijgt Bausch & Lomb toegang tot een groep chemische stoffen die tot uitestekende kandidaat-medicijnen kunnen leiden,” aldus Dr. Praveen Tyle, wetenschappelijk directeur bij Bausch & Lomb.  “De betreffende stoffen laten zeer gunstige eigenschappen zien, zowel in het lab als in proeven met oogziektes, en wij zijn van plan om deze stoffen tot nieuwe medicijnen te ontwikkelen, gebruik makend van onze eigen expertise op gebied van oogziektes.”
 
“Wij zijn blij met de overeenkomst met Bausch & Lomb als vooraanstaand bedrijf voor de ontwikkeling van behandelingen tegen oogziektes.  Deze samenwerking geeft ons de mogelijkheid om bepaalde door ons ontwikkelde stoffen te gelde te maken in een toepassingsgebied waar we zelf niet aktief zijn,” aldus Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.
 
Bausch & Lomb gaat zowel de pre-klinische als de klinische ontwikkeling van de geselecteerde stoffen bij oogziektes voor haar rekening nemen.  Galapagos ontvangt $400.000 (€255.000) in cash als upfront betaling, plus betalingen voor eventuele research ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van de stoffen op oogheelkundig gebied.  Verder kan Galapagos succesbetalingen tegemoet zien.  Afhankelijk van het succes bij de ontwikkeling en commercialisatie van de stoffen, kan de totale waarde van de betalingen oplopen tot meer dan $50 miljoen (€32 miljoen), plus royalty’s op de productverkopen.
 
Contact
Mike McDougall, APR
Director, Corporate Communications, Bausch & Lomb
+1 585 338 5469
 
Onno van de Stolpe
CEO, Galapagos NV
+31 6 2909 8028
 
 
Over Bausch & Lomb
Bausch & Lomb is een autoriteit op gebied van oogzorg.  Het bedrijf legt zich wereldwijd toe op het perfectioneren van het “zien” en het verbeteren van de kwaliteit van leven.  De belangrijkste bedrijfsactiviteit ligt in de levering van zachte en harde zuurstofdoorlatende contactlenzen en lensproducten, en van producten op gebied van oogchirurgie en geneesmiddelen voor het oog.  De merknaam Bausch & Lomb is één van de bekendste en meest gerespecteerde in de wereld van de gezondheidszorg.  Het bedrijf is opgericht in 1853, heeft haar hoofdkantoor in Rochester (VS) en telt wereldwijd ongeveer 13.000 medewerkers.  De producten zijn in meer dan 100 landen verkrijgbaar.  Meer informatie over het bedrijf is te vinden op www.bausch.com
 
 
Over Galapagos
Galapagos (Euronext Brussel, GLPG; Euronext Amsterdam, GLPGA, OTC: GLPYY) is een biotechnologiebedrijf dat zich richt op innovatief gentechnologisch geneesmiddelenonderzoek. Het heeft preklinische onderzoeksprogramma’s in bot- en gewrichtsziekten en bot metastase. Galapagos’ service-divisie BioFocus DPI levert de farma en biotech-industrie een breed scala aan producten en diensten op het gebied van target-tot-kandidaat medicijn. Dit omvat zowel identificatie en validatie van nieuwe targets, als screening en drug discovery, tot en met het afleveren van een preklinisch kandidaat medicijn. Daarnaast levert BioFocus DPI adenovirale reagentia voor de snelle identificatie en validatie van nieuwe targets, collecties van chemische moleculen voor drug discovery alsmede informatica en ADMET database producten om targets en chemische moleculen te selecteren. Galapagos heeft 450 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België. Meer informatie over Galapagos is te vinden op www.glpg.com en www.biofocusdpi.com.
 
 
Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.