AbbVie en Galapagos gaan samen medicijnen ontwikkelen voor taaislijmziekte

  • Beide partijen brengen technologie en financiering in
  • Gericht op nieuwe potentiator en corrector voor de belangrijkste mutaties in taaislijmziekte
  • Galapagos leidt de R&D tot einde Fase 2, Fase 3 gezamenlijk met AbbVie

Galapagos houdt vandaag een webcast-presentatie om 15.00 CET/ 9 am ET/ 6 am PT

Inbelnummers:
België: +32-2290-1608, kostenloos 0800-50930              
Nederland: +31-20-794-8504, kostenloos 0800-265-8528
VS: +1-480-629-9770, kostenloos +1-888-549-7750
Andere landen: +32-2290-1608, kostenloos 0800-50930              

Chicago, VS en Mechelen, België; 24 september 2013 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) en AbbVie (NYSE: ABBV) kondigen vandaag aan dat zij een wereldwijde samenwerking aangaan om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en te commercialiseren voor taaislijmziekte (of mucoviscidose, CF), een erfelijke chronische ziekte waaraan  70.000 mensen lijden.

AbbVie en Galapagos dragen beide technologie en middelen bij aan deze samenwerking, gericht  op het ontwikkelen en commercialiseren van orale medicijnen.  Deze medicijnen zullen de belangrijkste mutaties in CF patiënten aanpakken, waaronder F508del en G551D.  Het doel van de samenwerking is het identificeren van moleculen die fouten kunnen herstellen bij de aanmaak van het eiwit CFTR[1] (corrector) en/of de activiteit  ervan kunnen verhogen (potentiator) bij de belangrijkste mutaties, inclusief F508del die voorkomt bij 90% van alle CF patiënten.

In de alliantie zullen AbbVie en Galapagos de potentiators en correctors die ontdekt zijn door Galapagos verder ontwikkelen, en daarnaast ook het aantal moleculen uitbreiden, met als doel een Fase 1 klinische studie te starten eind 2014.  Na de klinische ontwikkeling en goedkeuring, neemt AbbVie de commerciële activiteiten op zich, waarbij Galapagos de exclusieve rechten behoudt in China en Zuid-Korea, en tevens co-promotie rechten heeft in België, Nederland, en Luxemburg.  Met het tekenen van de overeenkomst doet AbbVie een eerste betaling van $45 miljoen voor de rechten verbonden aan deze samenwerking.  Bij succesvolle afronding van vooraf bepaalde mijlpalen, zullen AbbVie en Galapagos de verantwoordelijkheid en de financiering delen van de Fase 3 klinische ontwikkeling.  Tijdens de ontwikkeling, en bij registratie en verkoop van de medicijnen, zal Galapagos nog verdere succesbetalingen van AbbVie ontvangen.  Deze betalingen kunnen oplopen tot $360 miljoen plus dubbelcijferige royalties op de verkopen.

“Galapagos is verheugd om samen te werken met AbbVie in dit belangrijke ziektegebied.  Onze programma’s in CF zien er zeer goed uit.  Onze samenwerking met AbbVie stelt ons in staat om onze R&D in CF enorm uit te breiden en het ontwikkelingsrisico te delen; we krijgen ook toegang tot nieuwe expertise en verhogen onze kansen om best-in-class medicijnen te maken voor CF patiënten,” zegt Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer, Galapagos.

“We breiden onze samenwerking met Galapagos graag verder uit, nu met R&D in taaislijmziekte, een slopende ziekte met een enorme behoefte aan levensreddende medicijnen.  Onze kennis over ervaringen van CF patiënten, samen met het toenemende inzicht in de oorzaak van deze ziekte biedt de mogelijkheid om geheel nieuwe behandelingen te ontwikkelen,” zegt Jim Sullivan, Ph.D., Vice President, Pharmaceutical Discovery, AbbVie.

Galapagos is in 2005 gestart met onderzoek in taaislijmziekte als onderdeel van een samenwerking met de Amerikaanse Cystic Fibrosis Foundation.  In 2010 heeft Galapagos besloten om in deze indicatie verder te gaan en zelfstanding medicijnen te ontdekken, ontwikkelen en commercialiseren.  Galapagos heeft moleculen ontwikkeld die de functie van het defecte CFTR eiwit kunnen herstellen en verbeteren.  Dit jaar verwacht Galapagos het eerste kandidaat medicijn voor CF aan te kondigen, en eind 2014 de start van klinische studies.

Galapagos past de financiële guidance aan

Het management van Galapagos heeft de guidance voor de kaspositie op het einde van 2013 aangepast naar €125 miljoen (van €100 miljoen). De guidance voor de Groepsomzet in 2013 blijft onveranderd op €160 miljoen.


Webcast-presentatie
Galapagos zal vandaag een webcast-presentatie houden voor analisten en investeerders om 15.00 CET/9 am Eastern US/6 am Pacific US.  De webcast-gegevens zijn te vinden op www.glpg.com
Inbelnummers:
België: +32-2290-1608, kostenloos 0800-50930              
Nederland: +31-20-794-8504, kostenloos 0800-265-8528
VS: +1-480-629-9770, kostenloos +1-888-549-7750
Andere landen: +32-2290-1608, kostenloos 0800-50930              

Over taaislijmziekte
Cystische fibrose (CF) of taaislijmziekte is een erfelijke ziekte die kan leiden tot ernstige invaliditeit en in vele gevallen tot een vroegtijdig overlijden.  De symptomen bestaan onder andere uit veelvuldige luchtweg-infecties, infecties van de bijholten, achterblijvende groei en diarree.  De oorzaak van de ziekte is een defect in het gen voor CFTR, dat de samenstelling van zweet en slijm en de spijsvertering reguleert.  Wereldwijd lijden ongeveer 70.000 mensen aan CF.  Symptomen worden behandeld met antibiotica en andere medicijnen.  Op dit moment is er geen genezing van deze ziekte mogelijk en is de levensverwachting tussen de 30 en 40 jaar.

Over AbbVie
AbbVie is een wereldwijde, op onderzoek gebaseerd biofarmaceutisch bedrijf opgericht in 2013 na afsplitsing van Abbott.  De missie van het bedrijf is haar expertise, toegewijde mensen en hun unieke aanpak in innovatie te gebruiken om therapieën te ontwikkelen en op de markt te brengen om complexe en ernstige ziekten in de wereld aan te pakken.  In 2013 stelt AbbVie wereldwijd ongeveer 21.000 mensen tewerk en verkoopt geneesmiddelen in meer dan 170 landen.  Voor meer informatie over het bedrijf en portfolio kunt u terecht op www.abbvie.com.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met vier klinische, zes preklinische, en meer dan 20 onderzoeks-programma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.
AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren.  Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie.  Op het gebied van ontstekingsziekten zijn AbbVie en Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B.  GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en andere ontstekingsziekten.  Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studie voor reuma; daarnaast gaat er een Fase 2 voor de ziekte van Crohn starten.
De Galapagos Groep, inclusief de fee-for-service bedrijven BioFocus, Argenta en Fidelta, heeft ongeveer 800 medewerkers in vijf landen, met haar hoofdkwartier in Mechelen, België.  Meer informatie over het bedrijf en de programma’s in klinische ontwikkeling kan u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Galapagos NV
Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Contact

AbbVie
Media
Adelle Infante
Tel: +1 847-938-8745

Investors
Liz Shea
Tel: +1 847-935-2211

Galapagos NV
Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer
Tel: +31 6 2909 8028

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.

Toekomstgerichte verklaringen AbbVie
Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten voor de Private Securities Litigation Reform Act of 1995.  Abbott waarschuwt dat deze toekomstgerichte verklaringen zekere risico’s en onzekerheden inhouden die ervoor kunnen zorgen dat de werkelijke resultaten materieel afwijken van de resultaten die in de toekomstgerichte verklaringen zijn afgegeven.  Economische-, concurrerende-, overheids-, technische- en andere factoren die van invloed zouden kunnen zijn op Abbott’s operationele activiteiten worden besproken in Item 1A, “Risk Factors” in ons Jaarverslag betreffende “Securities and Exchange Commission Form 10-K” voor het jaar dat eindigt op 31 december 2011 en dat als referentie is opgenomen.  Abbott voelt zich niet verplicht om wijzigingen van toekomstgerichte verklaringen die het gevolg zijn van bepaalde gebeurtenissen of ontwikkelingen openbaar te maken.[1]cystic fibrosis transmembrane regulator