Abbott en Galapagos kondigen wereldwijde samenwerking aan voor reuma-medicijn GLPG0634

Selectieve JAK1-remmer tegen reuma in Fase II klinische ontwikkeling

Abbott heeft wereldwijde rechten, Galapagos behoudt co-promotie in de Benelux

Galapagos ontvangt $150 miljoen upfront, Abbott neemt licentie na succesvol afronden fase II voor $200 miljoen

Totale deal waarde van $1,35 miljard plus dubbelcijferige royalties

Webcast-presentatie vandaag om 16.00 uur

Abbott Park, Illinois en Mechelen, België; 29 februari 2012 – Abbott (NYSE: ABT) en Galapagos (Euronext: GLPG) kondigen vandaag aan dat zij een wereldwijde samenwerking aangaan om GLPG0634 te ontwikkelen en te commercialiseren.  Dit kandidaat-medicijn behoort tot een geheel nieuwe generatie geneesmiddelen voor de behandeling van auto-immuun ziekten zoals reuma.

Met het tekenen van de overeenkomst doet Abbott een eerste betaling van $150 miljoen voor de rechten verbonden aan deze samenwerking.  Bij succesvolle afronding van de Fase II studies voor reuma, aan de hand van overeengekomen criteria, zal Abbott het programma licenseren voor $200 miljoen.  Abbott is daarna verantwoordelijk voor de Fase III klinische ontwikkeling en de wereldwijde productie.  Bij het bereiken van overeengekomen mijlpalen voor ontwikkeling, registratie en verkoop van het medicijn, zal Galapagos nog verdere succesbetalingen van Abbott ontvangen.  Deze betalingen kunnen oplopen tot $1,0 miljard met daarnaast trapsgewijs oplopende dubbelcijfer-royalty’s op de netto verkopen.  Galapagos houdt co-promotie rechten op GLPG0634 in de Benelux. 

GLPG0634 is een zeer selectieve remmer van het enzym JAK1 (Janus kinase 1).  Het molecuul is ontwikkeld door Galapagos voor de behandeling van reuma en andere auto-immuun ziekten.  JAK enzymen kunnen zgn. cytokines aanschakelen, stoffen die een centrale rol spelen bij auto-immuun ziekten zoals reuma.  Zoals al eerder aangekondigd, heeft GLPG0634 in een 4-weekse Fase IIa studie één van de beste resultaten laten zien die ooit zijn gerapporteerd bij behandeling van reuma.  Alle reuma-patiënten doorliepen de volledige klinische studie, en evt. te verwachten JAK-bijwerkingen bleven uit: er trad geen bloedarmoede op, noch een stijging van bloeddruk of LDL/cholesterol.  Binnenkort zal een aanvullende Fase IIa studie starten om de optimale dosering voor werkzaamheid en veiligheid te bepalen. 

“Dit nieuwe, als tablet toe te dienen medicijn biedt patiënten nieuwe mogelijkheden die minder belastend zijn bij de behandeling van reuma en andere auto-immuun ziekten,” zegt John Leonard, M.D., senior VP van Abbott’s wereldwijde R&D.  “Abbott’s ervaring op gebied van auto-immuun ziekten biedt, samen met onze brede R&D pijplijn, uitzicht op vernieuwing van de behandeling van deze ziekten.”

“Deze samenwerking met Abbott, wereldwijd leider op gebied van auto-immuun ziekten, is de erkenning van de waarde van GLPG0634.  Voor ons is Abbott de best denkbare partner voor de verdere ontwikkeling en een sterke marktintroductie, en we zijn bijzonder blij met de waarde die Abbott aan het ‘634 programma toekent.  We kijken ernaar uit om de Fase II studies snel voort te zetten en Abbott een volledig Fase II pakket aan te leveren in 2014,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “GLPG0634 laat het succes zien van het hele traject – van target tot en met werkzaamheid bij patiëntenOns doel is om voor de vele nieuwe targets in onze pijplijn hetzelfde te doen.  Deze samenwerking luidt een totaal nieuwe fase in voor Galapagos en biedt ons de mogelijkheid om nog meer kandidaat-medicijnen in klinische ontwikkeling te brengen.”

Persconferentie
Galapagos zal vandaag om 10.00 uur een persconferentie houden voor journalisten.  Deze persconferentie zal gehouden worden in het Beursgebouw, Beursplein 5 in Amsterdam.

Webcast presentatie
Galapagos zal vandaag om 16:00 uur een webcast-presentatie houden voor analisten en investeerders.  De webcast-gegevens zijn te vinden op www.glpg.com.
Inbelnummers:
België                          0800 50747
Nederland                     0800 265 8528
VS                                1-877-941-6009
Andere landen               +32 2290 1608 or +31 20 794 8504

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier  programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Galapagos heeft ruim 800 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.

Toekomstgerichte verklaringen Abbott
Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten voor de Private Securities Litigation Reform Act of 1995.  Abbott waarschuwt dat deze toekomstgerichte verklaringen zekere risico’s en onzekerheden inhouden die ervoor kunnen zorgen dat de werkelijke resultaten materieel afwijken van de resultaten die in de toekomstgerichte verklaringen zijn afgegeven.  Economische-, concurrerende-, overheids-, technische- en andere factoren die van invloed zouden kunnen zijn op Abbott’s operationele activiteiten worden besproken in Item 1A, “Risk Factors” in ons Jaarverslag betreffende “Securities and Exchange Commission Form 10-K” voor het jaar dat eindigt op 31 december 2011 en dat als referentie is opgenomen.  Abbott voelt zich niet verplicht om wijzigingen van toekomstgerichte verklaringen die het gevolg zijn van bepaalde gebeurtenissen of ontwikkelingen openbaar te maken.

Over Abbott
Abbott (NYSE: ABT) is een wereldwijd, breed georiënteerd farma bedrijf dat zich richt op ontdekking, ontwikkeling, fabricage en marketing van farmaceutische en medische producten, inclusief voedingssupplementen, instrumenten en diagnostische middelen. Bij het bedrijf werken ongeveer 91.000 mensen en de producten worden verkocht in meer dan 130 landen.

Meer informatie:

Abbott:
Media: Adelle Infante, +1-847-224-0359
Investeerders: Larry Peepo, +1-847-935-6722

Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com