Galapagos start Fase Ib klinische studie bij kankerpatiënten

Mechelen, België; 14 maart 2011 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt vandaag aan dat zij is gestart met een Fase Ib klinische studie met kandidaat-medicijn GLPG0187, een nieuw middel voor metastasen (uitzaaiingen) bij kanker.  Met deze studie wil Galapagos zowel de veiligheid alsmede een eerste indicatie van de werkzaamheid van GLPG0187 bij kankerpatiënten testen.

 

“GLPG0187 is het derde kandidaat-medicijn van Galapagos dat in patiënten getest wordt,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos. “Dit nieuwe middel heeft in preklinisch onderzoek laten zien dat het mogelijk een medicijn tegen uitzaaiingen is.  Verder heeft het molecuul in gezonde vrijwilligers een veelbelovende respons van een biomarker laten zien.  Met deze studie willen we een eerste inzicht krijgen in het anti-tumor effect van GLPG0187 bij kankerpatiënten.”

 

Details van de Fase Ib klinische studie
De klinische studie Fase Ib met kandidaat-medicijn GLPG0187 zal gedaan worden in patiënten met vaste tumoren.  Patiënten waarvan vaststaat dat zij vergevorderde, terugkerende of uitgezaaide kanker hebben, en voor wie bestaande therapieën niet werken (of nog niet bestaan) komen in aanmerking voor deelname aan deze studie.  De patiënten krijgen intraveneus GLPG0187 toegediend gedurende een periode van vier weken.  De eerste doelstelling is vaststellen dat het middel veilig is en goed wordt verdragen door kankerpatiënten.  Daarnaast zal  wordt onderzocht hoe goed de eigenschappen van het middel zijn, met name de respons van de biomarker en de anti-tumor effecten, aan de hand van de gangbare norm voor klinische studies bij kankerpatienten.  Het aantal patiënten dat deelneemt aan deze studie hangt af van de hoeveelheid doseringen die getest moeten worden om de maximale verdraagbare dosis te bepalen (essentieel bij onderzoek naar middelen tegen kanker).

 

Galapagos heeft van de autoriteiten toestemming gekregen om deze studie te starten, allereerst in het UMC in Utrecht.  Tijdens de looptijd van deze studie zal een tweede medisch centrum worden toegevoegd.

 

Over GLPG0187
GLPG0187 is een middel dat zes zgn. integrine-receptoren blokkeert – deze zijn aanwezig in veel uitgezaaide tumoren; het heeft daarmee een uniek profiel.  In dierproeven is gebleken dat orale toediening van GLPG0187 zowel de verspreiding als de groei van uitgezaaide tumoren remt.  De afgelopen Fase I klinische studie met GLPG0187 in gezonde vrijwilligers liet al zien dat het middel veilig is en een veelbelovende biomarker-respons heeft. 

 

Over uitgezaaide kanker
Uitzaaiingen kunnen optreden vanuit een eerste primaire tumor (zoals in borst of prostaat) naar andere delen van het lichaam.  Zodra kankercellen in de bloedbaan terecht komen, kunnen zij zich over het hele lichaam verspreiden, maar de meest voorkomende uitzaaiingen zijn in de longen, de botten, de lever en de hersenen.  Volgens de Amerikaanse Vereniging voor Kankeronderzoek sterven er jaarlijks in de VS een half miljoen mensen aan kanker en in de meeste gevallen zijn uitzaaiingen hiervan de oorzaak.  Zodra kanker is uitgezaaid is het zelden nog te genezen, maar medicijnen kunnen wel het leven van de patiënt verlengen en de kwaliteit ervan verbeteren.

 

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met zeven programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig chemische molecuul programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Via risicodragende allianties met GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Janssen Pharmaceutica, Roche en Servier kan Galapagos mogelijk tot €2,5 miljard aan succesbetalingen ontvangen plus royalty’s.  Galapagos heeft meer dan 800 medewerkers in zeven landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

 

 

CONTACT

 

Galapagos NV
Piet Wigerinck, SVP Development
Tel: +32 15 342 900

 

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com
Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, alsmede gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.