Galapagos presenteert goede preklinische data van GLPG1790, een selectieve remmer van ephrin receptor kinase, op AACR in San Diego

  • Eerste selectieve remmer van ephrin receptor kinase zal klinische ontwikkeling ingaan
  • GLPG1790 heeft goed effect tegen triple-negatieve borstkanker
  • Mogelijk ook werkzaam tegen andere ephrin-gedreven kankers
  • GLPG1790 is een volledig eigen programma van Galapagos

Mechelen, België; 18 maart 2014 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) zal goede preklinische data van GLPG1790 in triple-negatieve borstkanker presenteren op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR) in San Diego op 7 april 2014.  In de samenvatting heeft Galapagos bekend gemaakt dat GLPG1790 de eerste selectieve remmer is van de ephrin receptor kinase familie, welke een belangrijke rol zou kunnen spelen in melanomen, pancreas-, eierstok-, prostaat-, en darmkanker, naast triple-negatieve borstkanker.

“Galapagos toont opnieuw met GLPG1790 dat het uitblinkt in het vinden van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen, en succesvol is in het ontdekken van selectieve moleculen,” zegt Dr Piet Wigerinck, Galapagos CSO.  “We zijn verheugd om onze aanpak met GLPG1790 tegen triple-negatieve borstkanker, en mogelijk andere eprhin-gedreven kankers, dit jaar te presenteren op AACR.  Specifiek gerichte behandelingen in oncologie tonen vaak een goede werkzaamheid en minder toxiciteit dan chemotherapie.”

AACR poster details
Abstract nummer: 1753
Poster sessie:  7 april 2014, 8 AM – 12 PM, Hal A-E, Poster Sectie 31, Poster #26


“GLPG1790: the first Ephrin (EPH) receptor tyrosine kinase inhibitor for the treatment of triple negative breast cancer”

Kandidaat-medicijn GLPG1790 toont een goede in vivo werkzaamheid in triple-negatieve borstkanker in een transplantaat muismodel.  GLPG1790 kon de tumorgroei volledig blokkeren na een orale dosis van 30 mg/kg/d, wat wijst op remming van het target in de tumor.  Uitgebreide studies hebben aangetoond dat EPHA2 een effect heeft op de celcyclus en processen die een belangrijke rol spelen in de biologie van vele types kanker.

GLPG1790 heeft goede farmacologische eigenschappen en de resultaten van onderzoek naar veiligheid en tolerantie zien er gunstig uit.  Galapagos is preklinische studies met GLPG1790 aan het afronden en bekijkt een aantal opties alvorens te starten met klinische studies.  Dit nieuwe programma is een volledig eigen programma van Galapagos.

Over triple-negative borstkanker
GLPG1790 laat een zeer actieve werking zien tegen borsttumoren die triple-negatief zijn.  Deze tumoren reageren, door de afwezigheid van de oestrogeen (ER), progesteron (PR) of HER2 receptor, niet op de bestaande specifieke behandelingen en hebben een slechtere prognose.  Bij borstkanker worden in het borstweefsel tumorcellen gevormd; borstkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker bij de vrouw.  Er bestaan veel verschillende types borstkanker en er zijn ook veel verschillende soorten behandelingen.  Specifiek gerichte behandelingen zoals met Herceptin® en Avastin®[1] vallen specifieke types kankercellen aan.  De beslissing voor de beste behandeling met specifiek gerichte medicijnen wordt genomen op basis van de aanwezigheid van ER, PR en HER2[2].  Een vijfde van alle borstkankers is van het type triple-negatief: de tumorcellen van dit soort kanker bevatten geen ER, PR en HER2.  Dit type kanker komt vooral bij jonge vrouwen voor en tot nu toe bestaat er hiervoor geen specifiek gerichte therapie.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.  Het bedrijf heeft een grote pijplijn met zes Fase 2 (drie geleid door GSK), één Fase 1, zes preklinische, en meer dan 20 onderzoeksprogramma’s in taaislijmziekte, ontstekingsziekten, antibiotica, metabole ziekten, en andere indicaties.  Op het gebied van ontstekingsziekten zijn AbbVie en Galapagos een wereldwijde samenwerking aangegaan waarbij AbbVie verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling en commercialisatie van GLPG0634 na Fase 2B.  GLPG0634 is een orale, selectieve inhibitor van JAK1 voor de behandeling van reuma en mogelijk andere ontstekingsziekten.  Dit programma is momenteel in klinische Fase 2B studie voor reuma en in Fase 2 voor de ziekte van Crohn.  Galapagos heeft de selectieve JAK1 inhibitor GSK2586184 (voorheen GLPG0778) aan GlaxoSmithKline in licentie gegeven in 2012.  Op dit ogenblik is dit in een Fase 2 voor psoriasis en colitis ulcerosa.  GLPG0974 is de eerste FFA2-remmer die klinisch geëvalueerd wordt voor de behandeling van IBD; dit programma is momenteel in een Proof-of-Concept Fase 2 studie.  GLPG1205 is een nieuw medicijn gericht op ontstekingsziekten en is klaar met Fase 1. AbbVie en Galapagos zijn een samenwerking aangegaan in taaislijmziekte waarin ze samen orale medicijnen zullen ontwikkelen en commercialiseren.  Deze medicijnen zullen twee mutaties in het CFTR gen aanpakken, de G551D en F508del mutatie.  Potentiator GLPG1837 is in het preklinische stadium.  Galapagos heeft 400 medewerkers die werken in het hoofdkwartier in Mechelen, België, en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië.  Meer informatie kunt u vinden op www.glpg.com

CONTACT

Voor media en investeerders:
Elizabeth Goodwin, Head of Corporate Communications & Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Voor business development:
Andre Hoekema, Senior VP Corporate Development
Tel: +31 71 7506 700
bd@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.[1]Herceptin® en Avastin® zijn geregistreerde merknamen van Roche voor trastuzumab en bevacizumab

[2]Human epidermal growth factor type 2 receptor