Galapagos ontvangt succesbetaling van €4 miljoen in artrose alliantie met Servier

Mechelen, België; 15 december 2011 – Galapagos NV (Euronext: GLPG) kondigt aan dat zij een aantal mijlpalen heeft gehaald binnen de artrose-alliantie met Servier en daarvoor een succesbetaling van €4 miljoen ontvangt.

In juli 2010 zijn Servier en Galapagos een samenwerking aangegaan voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen op gebied van artrose.  Galapagos ontwikkelt medicijnen tegen artrose en Servier heeft de optie op een licentie na afronding van de klinische Fase I.

“Galapagos heeft verschillende mijlpalen bereikt, waaronder de optimalisering van een nieuw molecuul tegen artrose, ontdekt met onze eigen technologie,” zegt Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.  “Succesbetalingen als deze helpen ons om de ontwikkeling van nieuwe medicijnen te financieren.”

“We zijn blij met de voortgang in de samenwerking met Galapagos op gebied van artrose, een ziekte die moeilijk te behandelen is en waar bovendien nog geen medicijnen voor bestaan.  Dit sluit aan bij Servier’s ambitie om medicijnen te ontwikkelen voor ziekten die nog niet te genezen zijn, zoals artrose.  Twaalf procent van de wereldbevolking lijdt aan deze ziekte, die kan leiden tot ernstige invaliditeit,” zegt Bernard Marchand, Hoofd Discovery Research bij Servier.

Over de artrose-alliantie van Galapagos met Servier
De alliantie tussen Servier en Galapagos is gebaseerd op nieuwe artrose-targets die Galapagos met haar eigen technologie heeft ontdekt.  Voor elk product dat op de markt komt, heeft Servier de rechten op ontwikkeling, registratie en commercialisering.  Galapagos behoudt echter het exclusieve recht op commercialisering in de VS.  Galapagos kan voorts onderzoeks-, ontwikkelings-, registratie- en overige succesbetalingen ontvangen tot een bedrag van €290 miljoen.  Galapagos ontvangt ook royalty’s voor verkopen van producten buiten de VS.

Galapagos en Servier hebben ook een alliantie op gebied van oncologie.

Over artrose
Artrose, ook wel osteoartritis of slijtage-reuma genoemd, is de meest voorkomende vorm van artritis, een aandoening van de gewrichten die meestal op gaat treden vanaf de leeftijd van 45 jaar.  Artrose is een slijtageziekte, die wordt gekarakteriseerd door een verstoorde balans tussen aanmaak en afbraak van kraakbeenweefsel in gewrichten.  Kraakbeen is het soepele weefsel dat de botten in een gewricht bedekt en verbindt.  In gezonde gewrichten kunnen de botten soepel over elkaar heen schuiven en het kraakbeen absorbeert de schokken van lichaamsbeweging.  Bij artrose verdwijnt deze beschermlaag langzamerhand, waardoor de botten in het gewricht elkaar kunnen raken.  Dit kan pijn veroorzaken evenals zwellingen en stijfheid van het gewricht.  Uiteindelijk kan het gewricht zijn normale vorm kwijtraken en niet meer functioneren.  Verder kan er uitgroei optreden van kleine uitlopers van de botten, de zgn. osteofyten, op de plaats van het gewricht.  De stukjes bot of gewricht kunnen afbreken en vrijkomen in de ruimte van het gewricht, wat nog meer pijn en ook schade veroorzaakt.  Er zijn tot op heden geen medicijnen beschikbaar om artrose te voorkomen of het ziekteverloop te remmen.  De huidige behandelwijze van artrose beperkt zich tot actieve lichaamsbeweging en een dieet, in combinatie met het gebruik van pijnstillers.  Ondanks deze behandeling blijven de meeste artrosepatiënten pijn ondervinden.  Voor de meeste patiënten wordt een type pijnstillers voorgeschreven (de zgn. NSAID’s) die de symptomen kunnen verlichten.  Deze NSAID’s kunnen het ziekteverloop echter niet beïnvloeden en voor veel patiënten zit er uiteindelijk niets anders op dan vervanging van het beschadigde gewricht door  middel van kostbare operaties.  De algemene verwachting is dat, met de voortschrijdende vergrijzing van de bevolking, er steeds meer patiënten met artrose zullen bijkomen.  Juist omdat mobiliteit van ouderen zo’n belangrijk onderdeel uitmaakt van de kwaliteit van leven, wordt het voorkomen of verminderen van de ernst van artrose als een groot punt van aandacht gezien voor het komende decennium.

Over Servier
Servier is een niet-beursgenoteerd farmaceutisch bedrijf met een omzet van €3,9 miljard in 2011.  Servier gebruikt 25% van haar omzet voor onderzoek op gebied van hart- en vaatziekten, stofwisseling, neurologie, psychiatrie, bot- en gewrichtsziekten en oncologie.  Servier heeft wereldwijd 140 vestigingen met meer dan 20.000 medewerkers.  Meer info op www.servier.com.

Over Galapagos
Galapagos (Euronext: GLPG; OTC: GLPYY) is een middelgroot biotechnologiebedrijf.  Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van moleculen en antilichamen met nieuwe werkingsmechanismen.  Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met zeven programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig chemische molecuul programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling.  Galapagos heeft meer dan 800 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.  Meer info op www.glpg.com

CONTACT

Servier :
Servier Communication Department
Tel:  +33 1 55 72 60 37
presse@servier.fr
Galapagos NV
Onno van de Stolpe, CEO
Tel: +31 6 2909 8028
ir@glpg.com

Elizabeth Goodwin, Director Investor Relations
Tel: +31 6 2291 6240
ir@glpg.com

Dit bericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten, zoals, bijvoorbeeld, verklaringen die de woorden “gelooft”, “verwacht”, “streeft naar”, “plant”, “tracht”, “schat”, “kan”, “zal”, “zou kunnen” en “continueert” bevatten, evenals gelijkaardige uitdrukkingen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen gekende en ongekende risico’s en onzekerheden en andere factoren inhouden die er toe zouden kunnen leiden dat de werkelijke resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties van Galapagos, of resultaten van de industrie, beduidend verschillen van historische resultaten of van toekomstige resultaten, financiële toestand, prestaties of realisaties die door dergelijke toekomstgerichte verklaringen expliciet of impliciet worden uitgedrukt. Gelet op deze onzekerheden wordt de lezer aangeraden om geen overdreven vertrouwen te hechten aan deze toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen gelden slechts op de datum van publicatie van dit document. Galapagos wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om toekomstgerichte verklaringen in dit document bij te werken als weerspiegeling van enige wijziging van haar verwachtingen aangaande deze toekomstgerichte verklaringen of van enige wijziging in de gebeurtenissen, voorwaarden en omstandigheden waarop dergelijke verklaringen zijn gebaseerd, tenzij dit wettelijk of reglementair verplicht is.